Nieuwsbrief

Coronaversoepelingen, samen de volgende fase in!

Dinsdagavond hebben we allemaal gevierd dat de meeste coronamaatregelen gaan verdwijnen. Inmiddels zijn we twee dagen verder, iedereen heeft zijn roes uitgeslapen en denken we na over hoe we de volgende fase in kunnen gaan, nu er weer van alles mag.

 

Enkele voorbeelden van regels die geschrapt gaan worden:

  • Per direct verandert het thuiswerkadvies naar maximaal de helft van de tijd op kantoor;
  • Vanaf vrijdag is geen mondkapje en vaste zitplaats meer nodig op locaties tot vijfhonderd bezoekers;
  • Besmette personen hoeven vanaf vrijdag nog maar 5 (in plaats van 7) dagen in isolatie, wanneer ze tevens minimaal 24 uur klachtenvrij zijn;
  • Vanaf 25 februari vervalt de 1,5 meter afstandsregel, net als de sluitingstijden en de mondkapjesplicht (deze blijft wel verplicht in het openbaar vervoer, vliegtuig en luchthaven)

 

Goed nieuws, maar wat is de impact voor uw organisatie?

‘Eindelijk’ is het gevoel wat overheerst. Maar daarnaast ook meteen: hoe nu verder? Hoe ga ik hier als organisatie mee om? Niet iedereen zal direct alles los willen laten. Corona is er nog steeds. De ene medewerker zal direct alle regels willen laten varen, de ander is hier voorzichtig in en wil het liever gefaseerd. Zeker als je kwetsbaar bent voor Corona of iemand in je privé situatie is dat. Belangrijk daarom om goed te communiceren hoe binnen uw organisatie met de versoepelingen om te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Hoe organiseren we het thuiswerken zodat niet iedereen tegelijkertijd op kantoor is;
  • Welke adviezen blijven we hanteren zoals geen handen schudden en goed ventileren;
  • Duidelijkheid geven wat te doen je als je verkouden bent;
  • Advies aan iedereen: geef elkaar de ruimte om ieder zijn/haar weg te vinden in de nieuwe maatregelen. Oordeel niet. Doe een rondje hoe iedereen de afgelopen 2 jaar ervaren heeft;
  • Wat doen we met onboarding nieuwe medewerkers, uitgesteld door Corona?
  • En ook: blijf Corona serieus nemen, het is nog niet verdwenen!

 

Samen oplossen!

Belangrijk is om gezamenlijk te bespreken hoe iedereen deze nieuwe fase ervaart, voordat alle maatregelen komen te vervallen. In een extra gepland teamoverleg, afdelingsoverleg of door een rondje langs iedereen te maken. Communiceer vervolgens centraal hoe je als organisatie deze nieuwe fase ingaat, hoe omgegaan wordt met de wijzigingen en wat een juiste balans is waarin elke medewerker zich prettig en veilig voelt. En zo onduidelijkheden te voorkomen. Indien u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw bedrijfsarts of met Anita Groenewoud op 06 – 54693495.


 

 

Sthenos beeldmerk